Kan jeg bruge barfodssko og funktionelle sko når jeg har skader?

Hvorfor får du skader?

Mange bliver urolige ved tanken om at skifte til funktionelle sko, når de lider af skader eller smerter. De har altid fået fortalt, at deres fødder har brug for megen støtte, og de funktionelle sko gør netop det modsatte. 

Det interessante er dog, at funktionelle sko har vist sig at afhjælpe netop skader og smerter fra f.eks. nedsunken forfod, hallux valgus/knyst, hælspore og betændelse i svangen eller læggen. Der er også nogle, som har kroniske smerter i lænden, knæene eller ryggen, hvor det har hjulpet dem at skifte til funktionelle sko. 

Der er også mange der tror, at deres skader er arvelige (især ved knyst), og at de går i komfortabelt og ‘bredt’ fodtøj. 

Det bliver dog tydeligt, at det ikke er tilfældet, når de tager deres yndlingssko af i butikken, og deres fod har taget klar form af skoen. 

Når du skifter til funktionelle sko, vil dine fødder langsomt skifte form fra meget ‘skoformede’ og sammenklemte fødder til naturligt brede, ‘fodformede’ fødder.

Der er altså stor chance for, at du slipper af med de ærgerlige smerter, hvis du skifter til funktionelle sko.

Skal jeg bruge indlæg eller ej?

En stor del af vores kunder har speciallavede skoindlæg, og derfor er alle vores sko indlægsgodkendte. Dine indlæg kommer til at passe fint ned i skoen, da der er masser af plads, og i de fleste modeller kan indersålen endda tages ud og erstattes af dit indlæg.

Vi anbefaler at du starter med at bruge funktionelle sko med de indlæg, du oplever størst effekt ved. Efter et stykke tid i funktionelle sko, kan du sagtens prøve en dag uden indlæggene. 

Du vil ikke være den eneste, som opdager, at du sagtens kan klare dig uden dem, når du bruger naturligt fodformede sko uden hældning.

Hvor meget støddæmpning i skoene?

Der er mange, der kommer ind i butikken med den overbevisning, at de har brug for ekstremt meget støddæmpning for at kunne gå uden smerter (‘en blød sål’). Men for meget støddæmpning i sko, og især kombineret med det ‘fald’ eller hældrop, der er i konventionelle sko, kan være dét, som netop skaber problemer i fødderne. 

Kroppen har brug for fleksibilitet i sålerne og ikke for meget tykkelse for at kunne afvikle et skridt mest effektivt med mest mulig balance i kroppen. At gå med balance og med en mulighed for at tilpasse stødet af foden ved at kunne mærke underlaget tilstrækkeligt, har vist sig at forebygge og aflaste de fleste skader i fødder og krop.

Kan du slet ikke gå på strømpefødder eller bare fødder, skal du op i en af de tykkere såler (funktionelle sko), men ellers kan du sagtens bruge både de tynde og de tykke såler efter behov.

Funktionelle sko

Hvad er Funktionelle sko?  De vigtigste karakteristika: Funktionelle sko giver plads til... 

Løbeskadede løber igen

Alle vores løbesko er neutrale og kan derfor bruges til både almindeligt hverdagsbrug, anden sport og selvfølgelig løb.

Udover at det er skønt for pengepungen kun at skulle investere i ét par sko, har skoene også vist sig at være løsningen for mange løbere, der ellers har måttet indstille løb pga. klassiske skader som skinnebensbetændelse, knæsmerter, betændelse i svangsenen og hælspore.

At give tæerne den plads, som de naturligt har brug for ved løb, og at placere foden på et plant underlag (zero-drop sål) giver så mange fordele i forhold til balance og mindre heel-strike, at dit løb også snart kan blive smertefrit.

Du finder et udvalg af forskellige tykkelser på såler, fra 16 mm til ca 30 mm stack-height, hvilket giver dig mulighed for at vælge netop den slags sko, du skal bruge til din sport - fra de helt korte løbeture til ultraløb.

Se sportssko til mænd

Se sportssko til kvinder