Hvad er funktionelle sko?

Funktionelle sko er næsten det samme som barfodssko. Den store forskel ligger i tykkelsen af sålen, der er tykkere i funktionelle sko end i barfodssko. Jo tykkere sål, jo mindre risiko er der for overbelastning af foden.

FUNKTIONELLE SKO ER

Fodformede

Her er ingen symmetriske skosnuder.

Funktionelle sko er

Zero-drop

Altså ingen hældning eller hæl på skoen.

Funktionelle sko er

Lette og fleksible

De kan rulles sammen og vrides rundt.

Funktionelle sko er

Med tykkere såler

Sålerne har en tykkelse imellem 1-3 cm. Du vil stadig kunne få feedback fra underlaget; men sålerne giver en god stød-dæmpning og komfort.

Funktionelle sko er lavet til komfort

De giver dig mulighed for at opleve 100 procent ‘tåfrihed’ (Toefreedom), dvs. plads til tæerne, da de konsekvent er designet til at følge dine fødders naturlige form.

Funktionelle sko har støddæmpende sål. Den er stadig fleksibel nok til, at du får feedback fra underlaget, men du får ikke overanstrengt føddernes muskler og sener.

Anspændthed i ryggen, hoved og nakke lindres, og din ryg bliver helt lige, når skoene ikke har hældning (zero-drop).

Fod-deformiteter forebygges, og dine fødder kan regenerere.

I den perfekte verden er en sko, der er så tæt på en ‘nøgen fod', det ideelle valg af fodtøj for stærke og smertefrie fødder. Men hvis der er høj belastning, fx lange vandreture, løb, eller et arbejde hvor man er på fødderne på helt hårdt underlag - så er en støddæmpende sål at foretrække - og den får du i de funktionelle sko.

Du får svage fødder af konventionelle sko

Konventionelle sko er designet til at overtage fodens naturlige funktion. Foden bliver klemt sammen og skoens tykke sål skal afvikle skridt for dig. Efter længere tids brug er du efterladt med en svagere fod, da den aldrig rigtig har fået lov til at arbejde. 

Det kan sagtens fungere med konventionelle sko, og det kan fungere længe, men på et eller andet tidspunkt vil du næsten med sikkerhed blive ramt af fodsmerter eller skader. 

Det kan f.eks. være knyst, hallux valgus, nedfalden forfod og hælspore.

Almindelige sko klemmer tæerne sammen (da de er symmetriske i spidsen), de immobiliserer din svang med svangstøtte og de ‘hælder’ foden frem, fordi hælen altid er højere placeret end forenden af skoen. Selv de sporty sneakers har i dag en mærkbar hældning i hælen, så der er ikke kun tale om stiletter og lign.

Læs mere om skader og svage fødder

Kan alle bruge funktionelle sko?

I virkeligheden har vores fødder, ligesom vores hænder, ikke brug for kunstig hjælp for at vi kan gå, løbe og vandre rundt. Men efter en livstid i symmetriske, ufleksible og støttende sko, tager det noget tid for en fod at ‘folde sig ud’ og begynde at fungere naturligt igen.

Alt efter din alder og tilstanden af dine eventuelle fodskader, vil det variere hvilke skomodeller, der passer bedst til dig. Men har du brugt konventionelle sko i mange år, og har du evt. skader, vil vi altid anbefale dig at starte med en model, som er en FUNKTIONEL SKO, og altså ikke en decideret barfodssko.

Funktionelle sko er til alle - voksne

FUNKTIONELLE SKO kan bruges af alle (voksne). Også til krævende opgaver såsom en hel dag på fødderne eller til vandreture i bjergene.