Hvad er barfodssko?
Barfodssko er minimalistiske sko, der er lavet til at påvirke fødderne så lidt som muligt. De hedder barfodssko, fordi de efterligner følelsen af at være barfodet. Barfodssko er helt flade (zero drop), og har ikke svangstøtte. Skoene er formet efter den naturlige fod, og der er plads til at tæerne kan sprede sig ud (bred tåboks).
De er lette og fleksible og har en tynd sål, så du kan mærke det underlag, du går på.
Overordnet kan man sige, at tanken bag barfodssko er at designe en sko, der føles så meget som at have bare tæer som muligt, men som samtidig giver foden beskyttelse mod elementerne - altså regn, kulde osv.
Hvorfor barfodssko frem for konventionelle sko?
Der mangler ikke informationer, når man i konventionelle skobutikker spørger efter ‘gode sko’. Der findes en masse forskellige modeller, som er gode til sport, vandring osv., og som markedsføres som værende behagelige og gode for fødderne. Fælles for dem alle er dog, at de i større eller mindre grad er designet til at overtage fodens funktion. Skoen skal virke som støddæmper, holde kroppen oprejst med svangstøtte og få foden til at rulle frem og tage et skridt.
Selvom alt dette lyder godt og sundt for kroppen, er der alligevel en del af vores kunder, som har oplevet at få både knæ-, ryg og fodskader, som konventionelt fodtøj ikke har nogen indvirkning på. Selv med specialdesignede indlæg døjer folk stadig med nedfalden forfod, knyst, svangsenebetændelse og hælspore.
Det har vist sig, at ved brug af fodtøj som ikke hæmmer fodens naturlige funktion, nemlig det at støddæmpe med svangen og afvikle et skridt ved hjælp af storetåen som skal være ‘fri’ (i 90 graders vinkel fra foden), så får man både stærke og smertefrie fødder.
Noget, som de såkaldte ‘barfodssko’ eller minimalistiske sko kan bidrage til i og med de er så lidt sko som muligt. Barfodssko lader simpelthen foden være fri til at gøre det arbejde, den er skabt til.
Flade såler
Barfodssko har helt flade såler. Det betyder, at de ikke har nogen hæl / hældrop. Sålen skal have den samme højde både for- og bagtil. Når vi giver fødderne et helt fladt underlag, holder vi kroppens balancepunkt over hælen, hvor vi er mest stabile.
Selv en lille hæl, som den der findes på f.eks. kondisko, vipper kroppen fremad og tvinger os til at kompensere gennem rygsøjlen for at holde balancen. Det er ikke fordrende for optimal bevægelse, og det kan på sigt give overbelastningsskader andre steder i din krop.
Ingen svangstøtte eller toespring
At barfodssko har en helt flad sål betyder også, at der ikke er svangstøtte eller andre forhøjninger eller ‘buler’ på sålen. Der er heller ikke toespring, som er det, du ser, når skosnuden på dine sneakers peger opad i stedet for at ligge fladt på jorden.
Ved at undgå toespring forbliver dine tæer på jorden og tvinges ikke opad. På den måde bevarer du følingen med underlaget og giver tæerne mulighed for at bevæge sig og arbejde ligesom de er skabt til.
Fodformede
Sålen og skoen er formet efter den naturlige fod. Den er altså ikke i nærheden af at være symmetrisk. Skoen har en bred tåboks (skosnuden), og det betyder, at der er plads til, at dine tæer og forfod kan sprede sig ud, når du lander på foden. Præcis hvad foden er bygget til.
Vi bliver født med vifteformede tæer og brede fødder, der er ideelle til at bære os og hjælpe os med at balancere. Men fødder tager form efter de sko, de bliver puttet i, så hvis du maser dem ned i spidse og smalle sko i mange år, ender du med at få fødder i samme form - og ofte forskellige skavanker som knyster og andre deformiteter til følge. På samme måde får du stærke og sunde fødder, hvis du putter dem i sko, der giver plads til at tæerne kan sprede sig ud og bevæge sig frit.
Tynde
Vores fødder er et kompliceret system af nerveender (over 200), der hele tiden giver vores nervesystem signaler. Hver gang vi sætter fødderne på jorden, sender de information til resten af kroppen om underlaget og hjælper os til at holde balancen. Jo tyndere sål du har, jo lettere er det for foden at opfange signaler fra jorden og dermed give dig mulighed for optimal bevægelse.
Barfodssko har tynde såler, gerne 2-6 mm (det kan variere efter typen af sko). Der er ingen stødabsorption eller støddæmpning.
Lette og fleksible
Jo lettere og mere fleksible sko, jo mindre føles det som om, du har sko på.
Den fleksible sål gør, at skoen følger fodens bevægelser, i stedet for det omvendte (som er det, der sker i konventionelle sko.
Fødder er enormt fleksible, så det skal en sko selvfølgelig også være. Når fødderne er frie til at bevæge sig, holdes muskler, led og sener i gang og ved lige, og giver mulighed for god balance gennem hele livet.
Får foden lov til at bevæge sig, mærke underlaget og ‘arbejde’ som den er skabt til, får du stærke, fleksible fødder, der fuldt ud er i stand til at bære dig rundt i din hverdag på ethvert underlag. Når du undgår konventionelle sko, der skubber tæerne opad og hæver hælen, undgår du at påvirke leddene i knæ, hofter og ryg, og der er dermed mindre sandsynlighed for, at de bliver vredet skæve. Det giver altså en mere naturlig og balanceret belastning.
-
Wooly Slipper Beige
Normalpris 399,00 krNormalprisStykpris / pr.399,00 krUdsalgspris 399,00 kr -
Wooly Slipper Burgundy
Normalpris 399,00 krNormalprisStykpris / pr.399,00 krUdsalgspris 399,00 kr -
Wooly Slipper Grey
Normalpris 399,00 krNormalprisStykpris / pr.399,00 krUdsalgspris 399,00 kr -
Udsalg
PAPERKRANE Cheetah
Normalpris 999,00 krNormalprisStykpris / pr.1.199,00 krUdsalgspris 999,00 krUdsalg
Er barfodssko for alle?
Alle mennesker, ung som gammel, har gavn af en veltrænet fod, men har man brugt konventionelle sko i et helt liv og måske allerede er blevet ramt af forskellige skader eller smerter, hvordan kommer man så dertil?
Vejen til sunde og stærke fødder kan være meget individuel, men principielt bør alle være i stand til at opnå det vha. barfodssko - også dem som har fodskader og/eller fodsmerter.
Kan du slet ikke tåle at gå i strømpefødder eller bare tæer, er barfodssko nok ikke for dig (endnu), men ellers handler det om at lave en glidende og langsom overgang, så foden og din krop kan nå at følge med.
Du skal ikke bruge barfodssko for meget i starten eller i situationer, hvor der er ekstra belastning på fødderne, f.eks. til lange vandreture eller løbeture.
Hver eneste gang du bruger dine barfodssko, bliver dine fødder gradvist stærkere. Det går fint at bruge konventionelle sko noget eller det meste af tiden, alt afhængigt af hvor trætte dine fødder bliver af barfodssko.
Hvis du bruger dem nænsomt og aktivt lytter til din krops signaler, vil du snart kunne bruge dem mere og mere, og de fleste ender med at kunne bruge barfodssko hver dag uden problemer.
Læs mere
-
De bedste sko til børn
Klik her for at læse hvorfor barfodssko er de bedste sko til børnDe bedste sko til børn er barfodssko. Læs mere om hvordan du kommer i gang her.
-
Hvad er funktionelle sko?
Klik her for at læse mere om funktionelle skoDet kan være, at du alligevel har brug for mere støddæmpning, for eksempel ved løb, vandring, eller hvis du står meget på benene i løbet af en dag.
-
Kan jeg bruge barfodssko og funktionelle sko når jeg har skader?
Klik her for at læse mere om skaderHar du fodskader og har du brug for mere information før du vælger sko, så kig her.